סיור קיימות למובילי הסביבה של "שרותי בריאות כללית" בגינת "הפעמונים" רעננה והצלת מזון במרכז הלוגיסטי של "לקט ישראל"

בהמשך להרצאה שהרצתי למובילי סביבה של שרותי בריאות כללית  – בכנס למובילי סביבה שנערך בינואר 2024 – כחלק ממדיניות סביבתית שמקדמת עופרה ג'יבלי (מנהלת קיימות סביבתית ארצית), סוכם כי אערוך להם סיור קיימות חווייתי לקבל השראה מגינת "הפעמונים" – קהילה המתנהלת על פי ערכי הקיימות לגידול חקלאות אורגנית, הצלת מזון, חוסן חברתי, סביבתי ובריאותי לקהילה. בו נשלב פעילות התנדבותית להצלת מזון ב"לקט ישראל"  שעליו כתבתי סיור המלצה בשנת 2019 בבלוג שלי, ומאז  אני מרבה לספר בהרצאות שאני מרצה על חשיבות הצלת המזון בישראל שיועבר למבחר עמותות ולמען בעלי החיים.

סיור הקיימות החל בגינה הקהילתית שלנו "הפעמונים" ברעננה, בה אני מתנדבת עם חברי הגינה בגידול חקלאות אורגנית, וגידול יער המאכל הראשון שהקמנו ברעננה. חברי הגינה, שיתפו את מובילי הסביבה של הכללית, על אופן התחלת פעילותם בגינה, שהחלה כהתנדבות רגילה והגיעה עם השנים לדרגת חקר מתוך ניסוי ותהייה למקסם את התוצרת החקלאית, את הזריעה, הליקוט והדישון בצורה מיטבית. יחד אנו עובדים בשיתוף פעולה ובצוותים שונים בגינה, עד למצב של יישום עקרונות הפרמקלצ'ר.

מירי גריידי שיתפה את האורחים באתגרים הניצבים בפני צוות השתילות, איך לשפר את תנאי הקרקע, אופן בחירת הזרעים לפי עונות השנה, אופן השתילות בערוגות הגינה, אופן ההדליה, שיטות לחיפוי האדמה וכו', כל זאת במטרה להשיג מקסימום גידול תוצרת חקלאית בריאה ואורגנית המחולקת בין חברי הגינה.

אילן רכז הגינה סיפר על המיזמים השונים שהגינה פועלת במשך שנים ומציעה לחברי הקהילה, החל מהגיל הרך ועד לגיל הזהב. החברים מציעים מיזמים המעודדים את גידול השתילים בערוגות הגינה לחקלאות, לגידול עצי הפרי בבוסתן, גידולים ביער המאכל, נגישות לקהילה ופעילות חברתית מגוונת בשיתוף קהילות שונות בעיר.

בפינת הקיימות שלנו, הסברתי לאורחים על אמבטיות התולעים האדומות המייצרות לנו מהזבל האורגני של החברים ומפסולת הקפה, קומפוסט (הומוס) שמייצר רקבובית איכותית ביותר.  את נוזל ההומוס שנקווה בדליים אנו אוספים, מדללים במים ומדשנים להשבחת אדמת ערוגות הגינה, את עצי הבוסתן ואת מתחם יער המאכל.
סיפרתי על פיסול כדור הארץ בו  ציירנו על פי הקואורדינאטות שבגלובוס את תרשמי היבשות, בקרוב נכין לו עמדה מסתובבת (שמיועד לסיורי הדרכה לקיימות).
 סיפרתי על יעקב והצוות עזר לבנות את הטאבון לאפייה נפלאה של מאפים וירקות מתוצרת הגינה, על המטבח הידידותי לסביבה שבנינו, שולחנות, ספסלים וכו'.בנוסף לתולעים האדומות, אנו מייצרים קומפוסט מהפסולת האורגנית של החברים המשולב עם שאריות מזון, גזם עלים יבשים, גזעים וכו'.

בפינת הקיימות הסברתי לאורחים כי גולת הכותרת במתחם, זהו מתקן "הום ביוגז" – בו אנו מזינים את שאריות הפסולת האורגנית שהחברים מביאים מביתם ומהגינה (מלבד פרי הדר). המערכת מגיעה עם כירת גז מובנת ומייצרת לנו ביו גז נקי שממנו אנו מבשלים במטבח מטעמים טעימים ובנוסף המערכת מייצרת דשן איכותי  מרוכז לדישון האדמה. 2 קילו פסולת אורגנית שווה בערך לשעתיים בישול על ביו גז ו-2 ליטרים של דשן. פשוט גאווה ישראלי שמייצרת ממטרד סביבתי אנרגיה נקיה.

כל הפתרונות שאנו מיישמים בגינה, חוסכים פסולת ומייצרים כלכלה מעגלית בגישה החותרת למניעת בזבוז.  בכך אנו מצמצמים רבות את כמויות הפסולת האורגנית שהייתה מגיעה להטמנה ופוגעת בסביבה. מחממים מזון בגז נקי וידידותי לסביבה ומדשנים את האדמה מפסולת המזון של החברים.
פתרונות אלו מקדמים התנהלות לאורח חיים מקיים בקהילה הדוגלת לשאוף לשימוש חוזר בפסולת לייצור "אפס פסולת" ולהתייחס לפסולת שלנו כמשאב חדש.

סיפרתי בגאווה לנציגי הקיימות על חברי הגיל השלישי המתנדבים בגינה ותורמים רבות לעבודות הגינה, לבנייה ותחזוקה. כמו בניית טאבון לאפייה, בניית ארונות מטבח, חממות, פרגולות, בתי קינון לציפורים, טיפול בצנרת ועבודות נגרות מורכבות, זריעה, שתילה, דישון, קטיף והדרכות בקהילה.

בחממת הזרעים סיפרה שושנה לאורחים, על ניסוי וחקר שלה ושל צבי השותף לצוות החממה, על אופן זריעת הזרעים, בחירת תערובת האדמה, אופן ההשקיה, מעקב אחר צמיחת השתילים והעברתם לצוות השתילה לשתילות בערוגות הגינה.

בחממת גידול עצי הפרי, סיפרה אילנה כי צוות החממה אוספים זרעים של עצי פרי שונים ומגדלים אותם בחממה. לאחר צמיחתם מעט, מועברים לעציצים גדולים עד לשתילתם ביער המאכל או הוצאתם למכירה לקהילה.
תהליך מורכב של ליקוט, שתילה, דישון, השקיה ותחזוקה מפני מזיקים. בכך אנו שותפים להגברת הריאה הירוקה במרחב העירוני.

עופרה מצוות הדבוראים, שיתפה את האורחים על חשיבות הדבורים לטבע, אופן התחלת גידולי הדבורים בכוורת, בתהליך המלווה אותנו ארז הדבוראי ועד התוצרת הנפלאה של רדיית הדבש המרגשת,  רגעים מתוקים עם הדבר אותו אנו חולקים עם כל חברי הגינה.

יצאנו לסיור קיימות ביער המאכל האורגני הראשון שהוקם ברעננה, בו זרענו חלקה גדולה של פרחי בר, שתלנו עשרות סוגים של עצי פרי מגוונים, שיחי מאכל, עשבי תיבול ומרפא, צמחים מטפסים, גידולי ירקות וכל אלו מפיקים תועלת רבה לחברים, לסביבה, למאביקים ולקהילה כולה.

בסיום הסיור הצגנו לאורחים את חנות המכירה של הגינה,  חנות "הפעמונית" בה צוות הייחורים מגדלים מגוון סוקולנטים ושתילים רבים המיועדים למכירה כמתנות ירוקות ומשמחות,במטרה  לזרוע שמחה וצמיחה ירוקה בקהילה וכתרומה להמשך תחזוקת הגינה.

בתום הסיור בגינה הקהילתית "הפעמונים" ברעננה, לאחר הפסקת אוכל בבית חולים "בית לוינשטיין", המשכנו בסיורנו למרכז הלוגיסטי של  "לקט ישראל" בגן חיים למפגש התנדבות בצוותא עם מובילי הקיימות של הכללי להצלת מזון.

על פי הערכת ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, כשליש מתוך כלל המזון המיוצר בעולם הולך לאיבוד – הצלת מזון הנה פעילות כלכלית, חברתית וסביבתית של הפיכת עודפי מזון, הראויים למאכל, למזון בעל ערך רב במקום שיגיע להשמדה שיגיע למאכל לאוכלוסיות המוחלשות ומזון לבעלי החיים.
על מנת להפחית את בזבוז המזון ואובדן המזון בישראל מומלץ לפעול בשני כיוונים מרכזיים:.1 מניעה במקור של בזבוז מזון. 2. הצלת מזון

לשם כך יצאנו לפעול בהתנדבות למיון והצלת המזון והעברתו לנזקקים, על מנת למנוע את הבזבוז של משאבי הטבע שכבר הושקעו בתהליך ייצור המזון ואת ייצור הפסולת העודפת. ב"לקט ישראל"  קיבלנו הסבר מצוות הדרכה על יצרני המזון כמו חקלאים, יצרנים, חברות, ארגונים או מוסדות ציבוריים, אשר מסיבות שונות אינם יכולים למכור את המזון, מעבירים אותו עם המתנדבים, לארגונים להצלת מזון – לעמותות, בתי תמחוי, בתי קשישים, בתי ספר לנוער בסיכון וגופים אחרים הזקוקים לו.

התחלנו את פעילות הצלת המזון במיון בהפרדת צנוניות וחצילים שהגיעו עודפים מהחקלאים  ומיינו אותם לשני מכלים.
במיכל אחד העברנו את התוצרת הטובה לאספקה לעמותות שונות והתוצרת הפגומה להצילה ולהעביר אותה לאספקה כמזון לבעלי חיים.

ישנה תחושה טובה שאתה מתנדב ב "לקט ישראל" תוך מחשבה שכל תוצרת שאתה מציל, תשמח ותגיע לשולחנם של משפחות הנזקקים.
שמחנו לראות בתום הסיור ופעילות ההתנדבותית שלנו כי התוצרת שארזנו לעמותות הייתה 780 ק״ג צנוניות ו 800 ק״ג חצילים – תוצרת שתספיק ל 790 משפחות.

 ממליצה לכולם להגיע לפעילות התנדבותית ב"לקט ישראל" – בטוחני כי החברים הבינו טוב יותר לאחר ההרצאה שהרצתי כי "הפסולת של היום היא היצירה של המחר".
למדנו הלכה למעשה כיצד ניתן לצמצם את כמויות הפסולת שלנו, לשמור טוב יותר על בריאות הקהילה, האדמה ובריאות הסביבה.

אני מודה לעופרה ג'בלי מנהלת קיימות סביבתית ארצית של שרותי בריאות כללית, לשרית סהיגי רכזת לתחומי קיימות סביבתית, לאורלי בידרמן המזכירה החרוצה ותודה גם על הצילומים היפים, ולתיאום וארגון הסיור המרגש למובילי הקיימות של הכללית.
תודה על ההזדמנות להעניק השראה למוביל הסביבה, כיצד קהילה מיישמת הלכה למעשה גידולי חקלאות אורגנית בעיר, הפרדת פסולת אורגנית וייצור ביו גז, שאיפה להתנהלות ב "אפס פסולת", טיפוח חוסן חברתי וסביבתי לקהילה וחשיבות הצלת המזון לצמצום השפעות סביבתיות שליליות לעידוד אורח חיים מקיים לנחלת הכלל.

כמובילי קיימות של הכללית, בטוחני כי תאמצו רעיונות רבים במרכזי הבריאות של הכללית שילכו ויעצימו את שיפור הבריאות האדם ושיפור בריאות הגנת הסביבה.
בהצלחה רבה בהמשך הפעילות הסביבתית וחיבוק ירוק ואוהב ממירי ישראלי.

 

לשיתוף:

4 תגובות

  1. שרית סהיגי הגב

    היי מירי, נהניתי מאוד מהסיור ומכל היום המעשיר הזה.
    תודה על ההזדמנות להכיר את הגינה הקהילתית ואת רוח ההתנדבות האדירה בחקלאות המזון לנזקקים ולמניעת בזבוז אורגני של הטבע.
    החוויה של להיות חלק מהנתינה הזאת משמעותית ומעצימה.
    ישר כוח והמשך הצלחה!

  2. עופרה ג'יבלי הגב

    מירי היקרה ,
    תודה לך על העזרה בתכנון ובליווי היום המשמעותי לנציגי קיימות סביבתית במוסדות של הכללית.
    הסיור בגינה הקהילתית היה מלמד ומעורר השראה. תודה לכל צוות המתנדבים שנתן את ההסברים המקצועיים והמלמדים.
    גיליתי את הדובדבן היהודי …ואת תכונותיו הבריאותיות ובכלל את כל יתרונות הגידול האורגני ואת שיתוף הבקהילה שמסביב
    אין ספק שיש פה אחריות סביבתית בשילוב אחריות חברתית.
    בלקט ישראל היתה התנדבות משמעותית כתרומה לעמותות והמשתתפים הרגישו שהם חלק מהנתינה הנפלאה הזו
    שוב תודה על היום המושקע.
    נמשיך לקדם את תחום הקיימות הסביבתית בכל מוסדות הכללית

  3. Zvi Rogov הגב

    כל הכבוד!!! בהצלחה בכל מעשיי ידייכן בעזרת הכל יכול!!!

  4. שרגא ישראלי הגב

    כל הכבוד לסיור קיימות מעורר השראה שערכת, למובילי הקיימות של שרותי הבריאות הכללית.
    אני גאה באחריות וההתמדה שאת מגלה לקדם ערכים אלו בחברה ובקהילה. בהצלחה רבה. ??

השארת תגובה