קיימות עירונית ברעננה – מיזמים לצמצום הצריכה, שימוש חוזר, הצלת מזון חלוקה לנזקקים וחינוך סביבתי לתלמידים ולנוער

כנציגת ציבור בוועדה לאיכות הסביבה ברעננה, ביקשתי לצאת לסיור בעיר, להכיר מיזמים המקדמים מדיניות סביבתית המעודדת הפחתת צריכה ושימוש חוזר, על מנת להכיר אותם לתושבי העיר שיהיו שותפים למיזמים סביבתיים חינוכיים, להכירם מקרוב לסייע בכך לקדם את רעננה לעיר בת קיימא הדואגת לקהילה ולסביבה.

בכל המיזמים שסיירנו שמחתי לראות את הפעילות ההתנדבותית שהעירייה מעודדת למען הקהילה, החינוך, הרווחה והסביבה, עם דגש על אוכלוסיות הזקוקות לסיוע.

פסולת היא אחת הבעיות הגדולות של זמננו, במיוחד בעיר כמו רעננה הנמצאת בדירוג סוציו אקונומי מספר 8. כלומר ככל שהמעמד הכלכלי החברתי גבוה יותר, כך התושבים מייצרים כמות מרובה של פסולת יבשה ורטובה, וכמובן שיש לכך השכלות על הסביבה. ועל כך העירייה משלמת קנס הנקרא "היטל הטמנה" המשולם מהרשות לקרן שמירת הניקיון של מדינת ישראל.  המשרד להגנת הסביבה אמור להשקיע את הכספים בעידוד מיחזור פסולת בישראל ועבור מטרות סביבתיות.

זאת אומרת שאנו משלמים מכיסינו פעמיים, גם שקונים את המוצרים, בתום השימוש שהפסולת מגיעה לפח, אנו משלמים מיסים לרשות שמשלמת את היטל ההטמנה. 

לאור התוכנית הממשלתית החדשה "אסטרטגית פסולת 2030"  המציבה יעדים לעבור מהמצב הנוכחי של 78% מהפסולת שלנו המגיעה להטמנה באדמה, לרדת ליעד של 20% מהפסולת שתגיע לאתרי ההטמנה המתמלאים, עלי לציין שזה יעד שאפתני ביותר. להערכת המומחים, לא יהיה ניתן לעמוד ביעד זה עד לשנת 2030.

לכן כל יוזמה המקודמת ברשות המקומית המעודדת את הפחתת הצריכה, שימוש חוזר וצמצום כמויות הפסולת המגיעות להטמנה, זו יוזמה מבורכת ביותר ויש לעודד יוזמות רבות כאלו בשיתוף תושבי העיר. מוזמנים להכיר  3 מיזמים חדשניים בשיתוף העירייה, המובילים את רעננה למדיניות בת קיימא למען הקהילה ולמען הסביבה. 

יצאנו לסיור במסגרת הוועדה לאיכות הסביבה רעננה עם יו"ר הוועדה אילן כהן, המשנה לראש העיר וחבר מועצת העיר, עם ענת ברוק גורפונג מנהלת יחידת הקיימות, אורן תבור מנהל היחידה האזורית לאיכות הסביבה בשרון, טל אנגרט-גוטמן – רכזת קהילה ופרויקטים בקיימות וחברי הוועדה להכיר 3 מקומות המזמינים את הציבור להיות שותפים למיזמים אלו.

המקום הראשון שביקרנו נקרא "אופי של חנות" המצוי באזור התעשיה ברחוב היצירה 21 רעננה. קיבלה אותנו מנהלת החנות, אודליה טיירי, שסיפרה לנו כי החנות הוקמה ביוזמת ראש עיריית רעננה, מר חיים ברוידא, בשיתוף מנכ"ל העירייה, מר אריאל הילדסהיימר ומנהל אגף רכש ולוגיסטיקה מר גבי בוזגלו, היא מופעלת ומתוחזקת באמצעות עובדי העירייה ומתנדבים מקומיים.
לא תאמינו מה תוכלו למצוא בחנות הנהדרת ובמחירים מוזלים וסמליים, בין היתר בגדי נשים, גברים, מוצרי תינוקות, נעלים, משחקים, מוצרי חשמל, כלי בית ועוד.
החנות פתוחה לקהל הרחב בימים א' ו- ג' בין השעות 16:00 – 20:00. מוזמנים ללחוץ על הקישור למעבר לכתבה על החנות המפתיעה "אופי של חנות".

מעבר לכתבה על החנות העירונית ליד שניה "אופי של חנות", בה תוכלו לתרום להתחדש ולהתרגש במחיר השווה לכל כיס.

המקום השני שסיירנו בו הוא "הסופר החברתי" שהוקם ומתופעל על ידי עמותת "נתינה מהלב" שהקימה נטלי רודולר אשת חינוך ופעילה חברתית. המקום המעודד ניצול עודפי מזון וחלוקתו תוך סיוע לנזקקים לחוסן תזונתי, מצוי ברח' אוסטרובסקי 14, רעננה.
המרכול "נתינה מהלב" הוא ראשון מסוגו ברעננה, שהוקם במטרה לספק לנזקקים מוצרי יסוד יבשים, המגיעים תרומות מחנויות מקומיות, תרומות של תנועות נוער ובתיה"ס או נרכשים מכספי התרומות לעמותה, כולל הצלת מזון כירקות ופירות הנתרמים מ"לקט ישראל" ומחולקים בחינם פעם בשבוע במרכז קריית שרת.

קיבלו אותנו במרכול "נתינה מהלב" יעל רוזנבוים ואיציק ינוסוביץ המתנדבים בסופר החברתי, יחד עם דניאלה אוהב ציון, יהודית שוהם, רביד אדרי וזאביק בנט המתנדבים בחלוקת המוצרים לקהל הנזקקים ולכל הדורש, בימי שני בין השעות 8:00 – 11:00 בבוקר, ובימי חמישי בין השעות 17:00 – 19:00 אחה"צ.

לחצו על הקישור לקרוא על הפעילות הברוכה במכולת החברתית "נתינה מהלב" ולהיות שותפים בתרומה ונתינה מהלב לסייע לאותן משפחות, קשישים ובודדים שמתמודדים עם מציאות כלכלית קשה. יישר כוח לנטלי רודולר ולכל המתנדבות והמתנדבים השותפים למיזם.

מעבר לכתבה המלאה על הסופר החינמי שמנוהל על ידי עמותת "נתינה מהלב".

מהסופר החברתי "נתינה מהלב" המשכנו בסיורינו והגענו למרכז החינוכי- חברתי וסביבתי "הקנגורו" – מקום חוויות שניתן לשחק, לחוות פעילויות מהנות  ולקנות משחקים יד שניה. המקום נימצא ברחוב י. ל. פרץ מספר 29 ברעננה, ופתוח בימי שני רביעי וחמישי בין השעות 16:00-19:00

קיבלה אותנו נטשה קסרס החמודה רכזת מרכז "הקנגורו", שהציגה לנו את המרכז המחולק לשני חדרים ובכל חדר פעילות שונה. חדר אחד מיועד למשחק, להעשרה תרבותית לצמצום הצריכה, והחדר השני מיועד לעזרה לתלמידים ולמידה מועילה.

במתחם יש גם חדר נוער הפתוח לבני הנוער בחופשת הקיץ החל מהשעה 16:00 עד 22:00 בלילה. במהלך השנה במקום מופעל מרכז למידה עירוני ליסודי חטיבות ותיכונים, נערכים ימי כיף לקהילה, כמו שוק קח תן, חלוקת תחפושות לחג פורים, בעתיד ניתן יהי גם להשאיל ציוד ליום הולדת וכלים רב פעמיים לאירועים.

מתחם "הקנגורו" החדש הנמצא תחת האגף לתרבות נוער ופנאי,  המחלקה לנוער וצעירים של עיריית רעננה, בניהול עידית שובל רוזנטל ,שהיא מנהלת תחום ההתנדבות נוער ותוכנית מעורבות חברתית במחלקה לנוער וצעירים.

מעבר לכתבה המלאה על המרכז החברתי החווייתי לנוער – "הקנגורו" – לעידוד חינוך לצמצום הצריכה והענקת חוסן חברתי לבני הנוער.

לשיתוף:

תגובה אחת

  1. Zvi Rogov הגב

    בהצלחה,בעזרת הכל יכול!!!

השארת תגובה