בתקופה זו של ימי הקורונה חשוב לסקר אודות הפעילות המבורכת הנעשית בחוות החקלאיות שהן כלי ומנוף ללימוד וחינוך ילדינו לערכי שמירה על הטבע והסביבה, ע"י עבודה בענפי החקלאות השונים ושמירה על הקשר לאדמה והגנה על הסביבה.
הפעם יצאתי לסיור בחווה החקלאית "תלמי אברהם" הנמצאת באזור הפארק הלאומי ברמת גן ונקראת על שמו של אברהם קריניצי ראש העיר הראשון של ר"ג. חווה המשתרעת על שטח של כ- 40 דונם של מרחבים יפים וירוקים.
יאיר נאור מנהל החווה החקלאית קיבל אותי בברכה וערך לי סיור מרתק בו הציג לי את המרחבים ואת שפע הפעילויות החקלאיות הנעשות בחווה. החל מפעילות לתלמידי הגנים במרכז לגיל הרך ועד לפעילות מול המנהיגות הירוקה, ולתלמידי בתי הספר להטמעת החינוך הסביבתי, לימודי החקלאות והקיימות.
משמח לראות כי גם בימי קורונה אלו, מגיעות קבוצות תלמידים מרחבי בתי הספר של העיר רמת גן העובדים בשטח בקבוצות על פי מתווה משרד החינוך, הלומדים לימודים תאורטיים ועבודה מעשית בשטח.
התלמידים המגיעים ללימודים בחווה, נחשפים לחוויה נעימה של שהיה בטבע, בה הם לומדים לגדל בחלקות גן הירק, גן הפרחים, וגן התבלינים, לשתול ולצפות בצמיחתם של צמחי הירק ובפרחים העונתיים שהם מגדלים בגינות הלימוד. במהלך השנה הם משקים, עודרים, שותלים וקוטפים את התוצרת החקלאית ומתחלקים בין התלמידים.
בנוסף להנאה מעצי הנוי, מהמרחבים הירוקים וממבחר הפעילויות המתקיימות בחווה הם נהנים מפינת החי – בה נמצא דיר כבשים, עיזים ועופות שונים ופינה למכרסמים שהיא פינת חמד המהווה אטרקציה לילדים.
במטע עצי הפרי כמו עצי פרי הדר, תפוזים קלמנטינות, אשכוליות ולימונים, ועצים נוספים כמו אבוקדו מנגו ואפרסמונים לומדים התלמידים על ההבדלים בין הזנים השונים, שותפים לפעילות הקטיף ומטעמם של הפירות המניבים תוצרת בהתאם לעונות השנה.
במהלך הסיור עם יאיר מנהל החווה, למדתי כי התלמידים שותפים לגידולי ירקות, צמחי תבלין וצמחי בית שהם מגדלים גם בבתי רשת וגם בשיטה הידרופונית. התרשמתי מאוד מהחממה הטכנולוגית שבה מקפידים על שמירת טמפרטורה שלא תהיה קרה מדי ולא חמה מדי על מנת שישמרו בחממה תנאים קבועים המאפשרים את גדילת הצמחים בצורה מיטבית.
הופתעתי לגלות כי בחווה ישנו מרכז למידה לגידול וטיפוח דבורים, בו לומדים הילדים על המכוורת ועל חשיבותם של הדבורים בהתפתחות הצמחים בגינה, על יכולת האבקה של הדבורה האחראית על התרבות צמחי הבר וגידולי המזון שלנו.
בסיום הסיור המהנה, התלהבתי מיוזמת עיריית רמת גן שהקימה מרכז המיחזור לחינוך סביבתי – בו לומדים התלמידים המגיעים לסיור בחווה, על מבנה האשפה, עקרונות לצמצום האשפה, מיחזור הפסולת ומעודדים את הקהילה להביא את הפסולת למרכז המיחזור ולהפרידה בהתאם לפחים המפוזרים במקום.
תודה ליאיר על סיור מעורר השראה שחוויתי בחוות "תלמי אברהם" בר"ג, בה שמחה לראות כיצד מיישמים הלכה למעשה עם התלמידים ועם הקהילה בשותפות עם הרשות המקומית את לימודי החקלאות והסביבה. קבלו השראה מסיורי החווייתי בחווה החקלאית "תלמי אברהם" שבר"ג.
כפעילה סביבתית הפועלת לקידום החקלאות העירונית ומרצה אודות החינוך הסביבתי, כולי תקווה שיוקמו חוות חקלאיות נוספות שילמדו את התלמידים וישלבו את מדעי החקלאות, לימודי הסביבה, מדעים, אומנויות ותזונה.
ובנימה אופטימית זו, כולי תקווה שאזכה שגם בעירי "רעננה", בה אני נציגת הציבור בוועדה לאיכות הסביבה, תוקם חווה שכזאת שתציע לתלמידים ולקהילה סיורים חווייתיים מהנים המחזקים את הקשר לאהבת הטבע והסביבה.
מתחת לאחד העצים העתיקים הללו ישבתי בשנות ה 50 בהפסקת אוכל בשעות העבודה שלנו בימי שישי בחווה, דנה על מחנכי יעקב שניידרמן ז"ל על ספרות עברית ולועזית. זוכרת ויכוח ער על בלזק ועל האידיוט לדוסטוייבסקי! מי היום מילדי בית ספר יסודי ואפילו תיכון מנהל שיחה כזו ועוד באמצע לימודי חקלאות? נוסטלגיה..
מלא רעיונות מרתקים! תודה רבה!
מקסים
אשמח להגיע לסיור במכום
נהדר! תודה רבה,רבה!
תודה רבה לך צבי המפרגן תמיד לערכי החינוך לאהבת הטבע, החקלאות והקיימות.???