השפעת האמנות על התרבות, הכלכלה, החינוך והסביבה

האומנות היא המגשרת בין התרבות לסביבה, היא מלאכת מחשבת של האומן היוצר, בין עולם החומר לעולם הרוח ע"י העברת מסר רעיוני דרך החומר שנוצר מהסביבה.
בני האדם משתמשים כל שנה ביותר ממה שהמערכות האקולוגיות מסוגלות לייצר בשנה, כושר ההתחדשות של הטבע אינו מדביק כיום את קצב הצריכה שלנו.
האנושות צורכת במשך שנה את מה שלוקח לטבע שנה וארבעה חודשים לייצר ולחדש מחדש.
מאחר ומשאבי הטבע הם מוגבלים, נוצרה מציאות שבה העולם צורך משאבים הרבה יותר ממה שהטבע מייצר בעבורנו.
במקום לצרוך ממשאבי הטבע, נחזיר לטבע, נשתמש בפסולת כמשאב קיים, ננקה שטחים פגועים נשקם אותם באמצעות אמנות סביבתית ונשאיר חותם ירוק בשטח ובלב הקהילה

האמנות האקולוגית מציגה עשייה אמנותית בעלת מגמה ההולכת וגוברת בעולם כולו שהחלה בתגובה למשבר הסביבתי העולמי. אמנות זו ממזגת יצירת אמנות אסתטית, הסברתית וחינוכית השואפת לקידום מודעות סביבתית ומעורבות קהילתית בשיקום סביבתי בטבע.
אמנות אקולוגית מתבטאת במגוון שיטות יצירה אמנותיות כמו פיסול, ציור, צילום, וידאו ארט, אסמבלאז', מיצב סביבתי, פיסול סביבתי, שירה, קולנוע, רדי מייד, מיחזור, שימוש חוזר, קולאז', כתיבה וכן הלאה. בתוך הז'אנר של אמנות אקולוגית קיימות קטגוריות נוספות, כגון אמנות שיקום הקרקע ואמנות סביבתית, שעיקרן הוא שיקום הסביבה בצורה אסתטית, שיחזור מערכות אקולוגיות בדרכים אמנותיות המשלבות שיתוף פעולה עם מגוון קבוצות כמו אמנים, גאולוגים, ביולוגים, מהנדסים, מדענים, אדריכלים, תנועות חברתיות וקבוצות שונות בקהילה.

האמן, באמצעות אמנותו, מציג את נקודת המבט הפילוסופית שלו לעורר מודעות בחברה לחשיבות שימוש מושכל במשאבי הטבע, נזקי האדם למים, לאוויר, לאדמה, נזקי האדם לסביבה כתוצאה מתרבות הצריכה וכדומה. האמנות האקולוגית מעוררת השראה ומקדמת שינוי במודעות האדם במטרה לחיזוק קשרי הגומלין בין אמנות, תרבות וקיימות.

מה אנחנו מרוויחים כאשר אנו ממחזרים ועושים שימוש חוזר בחומרי הגלם שלנו בתהליך היצירה?

– אנחנו מפחיתים את הכמות הפסולת המיועדת להטמנה באדמה – כך אנו חוסכים בקרקע יקרה.

– אנחנו מזהמים פחות את הקרקע, את המים ואת האוויר.

– אנחנו מבזבזים פחות את המשאבים היקרים של כדור-הארץ.

– אנחנו חוסכים באנרגיה, הדרושה לייצור מוצרים חדשים.

– אנו חוסכים שינוע רב הגורם לזיהום וצריכת דלקים מזהמים.

– אנחנו שותפים לתחושת ההנאה שאנו יכולים לשנות לטובה את מצב הסביבה.

כאומנית המשתמשת בחומרי גלם רבים לצרכיי היצירה האמנותית, ברצוני להעלות את המודעות לבעיות הסביבתיות המקיפות אותנו, לצמצום כמויות פסולת ההולכות להטמנה, צמצום צריכת משאבים חדשים, פיתוח הדמיון והיצירתיות. לקדם את האג'נדה הירוקה גם בתור אמנים ממציאים ע"י יצירת יצירות מדהימות שנוצרו מחומרי גלם קיימים הנחשבים כפסולת ולתת להם פרשנות חדשה משלנו.

מדע הרפואה אימץ את העובדה שיש לאמנות תפקיד חשוב בתהליכי ריפוי פיזיים ונפשיים של האדם. לכן מעודדים פרויקטים לחיזוק הקשר בין האמנות, לקהילה לתרבות ולסביבה.
פרויקטים באמנות מוכיחים כי האדם בריא יותר ב"סביבה מבריאה" המחדשת מן הישן וההרוס לתוצרת ולסביבה חדשה, משקמת ומבריאה. סביבה מבריאה – זו סביבה היוצרת מציאות טובה יותר.

העיסוק באמנות אקולוגית וסביבתית גורמת לי צמיחה אישית, תחושה של עשייה טובה, הנאה לעצמך ולסובבים אותך.  בביצוע פיסול סביבתי עם הקהילה היא גורמת למעורבות קהילתית, חברתית ויצירתית המטמיעה ערכים לשמירת הקיימות ואיכות הסביבה.

מאחר והמטרה שלי ללמד כיצד ניתן להיטיב עם האדם, הטבע והסביבה, אני עוסקת באמנות כשפה המשפיעה ומובילה להטמעת ערכים אלו הן מבחינה תרבותית, חינוכית, כלכלית וסביבתית.

"האמנות כגילוי של כוח היצירה של הרוח האנושית, מקדמת את התהליך הכללי של הרוחניות בעולם" (מדברי הרב קוק).

ובמיוחד שאנו יוצרים מחומרים שכבר נלקחו מכדור הארץ וזיהמו את הסביבה ומהם ניצור שנית ונפיח בהם חיים חדשים, מתהליך זה אנו גדלים מבחינה רוחנית לענווה וצניעות ומבחינה יצירתית בפיתוח חשיבה יצירתית, פתוח הדמיון ליצור יש מאין.

 אני מזמינה אתכם לקרוא בפירוט רב יותר בדף הערך שכתבתי בויקיפדיה בנושא האמנות האקולוגית
ודף הערך אודות  האמנות הסביבתית.
כ"כ מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבתי בבלוג של מוזיאוני חיפה : "מה היא אמנות ירוקה"– הכירו את הטרנד החדש האמנות הסביבתית.

לשיתוף:

השארת תגובה