הרצאה מעוררת השראה ביום המיחזור הבינלאומי בשיתוף ויצו תל אביב – במרכז קהילתי רמת אביב הירוקה

בתאריך 8.12.25 ציינו את יום המיחזור הבינלאומי, שמחתי להעביר הרצאה לנציגות ויצ"ו ת"א כחלק מקידום המודעות לצמצום הפסולת ומשאבי הטבע, חשיבה יצירתית כיצד ניתן להפוך את הפסולת ממטרד סביבתי למשאב חדש ויקר ערך.

ההרצאה שנבחרה הייתה "הפסולת של היום היא היצירה של המחר"- בה הצגתי במסע עולמי, פתרונות הנעשים בעולם בתחומים רבים, כיצד הפסולת הופכת למשאב חדש ומועיל, כולל ליצור אנרגיה ירוקה, מזון, דשן, ביגוד וכו'.

שמחתי לראות כי בויצ"ו סניף תל אביב, מקפידים להציע ב"ביגודית" להציע בגדי יד שנייה, וינטג", אביזרי אופנה, פריטים חדשים, עודפי מותגים המסייעים לקהל, הזקוק לעזרה ותמיכה עקב קשיים כלכליים. ומעודדים בכך את צמצום פסולת האופנה המהווה בעיה קשה בפגיעה בסביבה.

תעשיית האופנה היא אחת מהתעשיות המזהמות ביותר בעולם – היא אחראית לפליטות גזי חממה עצומות, צריכת מים אדירה, שימוש בכימיקלים רעילים ויצירת הררי פסולת טקסטיל. המודעות לצמצום צריכה בזבזנית של מים, ייצור, שינוע ויצור הפסולת, חיוני מאוד לאמץ בתעשייה האופנה, ולהציג פתרונות ליצור אופנה מחומרים בשימוש חוזר, ידידותיים לסביבה כפי שהצגתי בהרצאה- "הפסולת של היום- היא היצירה של המחר".

מעודד היה לשמוע מבת ענבר נציגת ויצ"ו ת"א שסיפרה לי כי היא מתנדבת לתחזק את המקרר השכונתי ברחוב דיזנגוף 316 בת"א  שהוא חלק ממיזם חברתי-קהילתי אשר מהווה פלטפורמה לצמצום בזבוז המזון והגברת המודעות לבעיה העולמית המתגברת.
בנוסף קיימים מקררים נוספים בערים אחרות ברחבי הארץ, המציעים שפע מזון חינם לרשות התושבים, המופעלים ע"י מתנדבים פעילים – במטרה למנוע בזבוז מזון ולסייע לקהילה להציל מזון רב בטרם יגיע להטמנה ויפגע בסביבה. לרוב המקררים יש עמודים מסודרים בפייסבוק דרכם אפשר להתעדכן ביותר פרטים ולהציע עזרה , (חפשו מקרר קהילתי + שם העיר וכך תגיעו אליהם ישירות)

בזבוז המזון בישראל הוא בעיה לאומית שמכבידה על הכלכלה, פוגעת בסביבה ומעמיקה את אי-שוויון החברתי. הפתרון דורש שילוב של מדיניות ממשלתית, חדשנות טכנולוגית ושינוי התנהגותי אצל הצרכנים. ההשלכות החמורות בעולם כתוצאה מבזבוז מזון הן:
סביבתיות: בזבוז מזון גורם לפליטות גזי חממה, צריכת מים ואנרגיה מיותרת, ופסולת עודפת במטמנות.
חברתיות: בזמן שמיליוני טונות מזון נזרקים, כ־1.5 מיליון ישראלים חיים באי ביטחון תזונתי.
כלכליות: העלות למשק כולו נאמדת בעשרות מיליארדי שקלים בשנה – פגיעה ישירה בכיס של הציבור ובמשק הלאומי.

לצערי שיעור המיחזור בארץ עומד כיום בשנת 2025 על 23%, הרבה מתחת לממוצע מדינות ה־OECD. המשמעות היא שרוב הפסולת עדיין מוטמנת באדמה, והמדינה מתמודדת עם משבר מתקרב בשל מחסור בשטחי הטמנה עד סוף 2026.

לכן כולנו צריכים להיות מעורבים בצמצום כמויות הפסולת שאנו מייצרים בכל התחומים ולחשוב כיצד נוכל לסייע לצמצום הצריכה, לעודד מיחזור, לעודד שימוש חוזר בפסולת שלנו וחשיבה יצירתית ירוקה למציאת פתרונות בתחום הקיימות..

כדי לקדם מודעות למיחזור לאורך כל השנה,  יש צורך בשילוב של חינוך, קמפיינים מתמשכים, טכנולוגיה חדשנית ושיתוף פעולה בין הממשלה לרשויות, לעסקים ולקהילות  בכל המיגזרים ברחבי הארץ..

תודה רבה למשוב המפרגן שקיבלתי מחברות ויצ"ו ת"א, שמחתי לשמוע כי ההרצאה הייתה מרתקת במיוחד והשפיעה עליהן להירתם לעשייה הירוקה למען עתידנו ועתיד הדורות הבאים. תמיד אני נהנית לשאול ממה עשויים המוצרים שאני מביאה לדוגמה ולשמוע את ההפתעה שהתיק הקלוע מאריזות מזון, השרפרף מקרטוני חלב והתכשיטים שענדתי הופתעו לראות כי עיצבתי אותם משאריות אריזות מזון ולשוניות של פחיות משקה וחומרים בשימוש חוזר.

רעיונות רבים ליצירת אמנות ושימוש חוזר בחומרים רבים, ניתן לראות בגלריות הרבות של אומנות המיחזור באתר ובבלוג הירוק שלי המציג עשייה סביבתית.
כולם מוזמנים להצטרף לעשייה הירוקה למען עתידנו ועתיד הדורות הבאים. 
לרשימת ההרצאות מעוררות ההשראה שאני מרצה ניתן לעבור בלחיצה על קישור זה.

 

 

לשיתוף:

תגובה אחת

  1. בת ענבר הגב

    תודה רבה מירי על כל מה שאת עושה בשביל לשמור על הכדור שלנו ולקדם את נושא שמירת הסביבה. תודה על הרצאה מעניינת ומעוררת השראה, נהנינו מאוד להקשיב לך וכמובן לראות דברים שאת יוצרת בכישרון רב

השארת תגובה