סיון יערי – הישראלית שמפיצה "אור לגויים" מספקת חשמל ומים ביבשת אפריקה ויזמת עמותת "חדשנות אפריקה"

לראשונה פגשתי את סיון יערי בוועידת האקלים ונחשפתי לפעילותה המסייעת במסגרת הארגון "חדשנות אפריקה" (Innovation: Africa). במשך 20 שנים מאז שהגיעה ליבשת אפריקה, סיון אינה מפסיקה לפעול ולסייע לאלפי תושבי הכפרים באפריקה השרויים בעלטה מוחלטת ללא חשמל וללא מים. חשבתי לעצמי, שסיון מציגה את הצדדים החיוביים של מדינת ישראל וכי אנו מסוגלים להיות "אור לגויים" לאור פעילותה לספק לכפריים חשמל, מים, חקלאות ורפואה.  בעקבות פעילות זו, אלפי אנשים שיפרו את איכות חייהם ואת מצב הסביבה בה הם חיים. לפי כך, אני שמחה לכתוב ולספר אודותיה, בהוקרה לפעילותה הממושכת בהבאת האור לחייהם של אלפי אנשים ובהצגת הצד החיובי של מדינת ישראל.

המושג "אור לגויים" שעיקרו לממש את ייעודו האוניברסלי של עם ישראל כמורה הדרך הרוחנית והמוסרית לעולם כולו, משתקף בנחישותה והצלחתה של סיון לשנות מצב עגום של עוני וחוסר בתנאים מינימליים למציאות טובה יותר.
מעת הגעתה לאפריקה לפני 20 שנים, נחשפה יערי לקושי של המקומיים. לאחר שפגשה את העוני והסבל של התושבים הכפריים שבאפריקה, היא הבינה שהבעיה העיקרית לעוני, למחסור במצרכים בסיסיים ותנאי התברואה הקשים, נובעת מחוסר אנרגיה בחשמל וממצוקת מים נקיים. מאחר ולא הייתה לה הכשרה מתאימה לסייע להם, היא החליטה ללמוד באקדמיה לימודי כלכלה ולימודי ניהול אנרגיה בינלאומי. היא נרשמה ללימודי כלכלה לתואר B.A באוניברסיטת פייס שבניו יורק  אותם סיימה בהצטיינות יתרה. לאחר מכן המשיכה ללימודי תואר שני ללימודי ניהול אנרגיה בינלאומי באוניברסיטת קולומביה בארה"ב .
כאשר הייתה נשיאת הסטודנטים הישראלים יזמה פרויקט לאיסוף כספים שנקרא "לב יהודי לאפריקה" במטרה לסייע לכפריים באפריקה. לאחר פעילות ראשונית בכפר באוגנדה, סיון יסדה את ארגון "חדשנות אפריקה" במטרה להביא לאנשים המתגוררים בכפרים הקטנים, בעזרת הטכנולוגיה הישראלית לוחות סולאריים לספק חשמל לתאורה לבתי הספר, לספק חשמל לתאורה ולמקררים במרפאות של הכפריים ולצורך הפעלת משאבות המים לשתיית מים נקיים ולגידולי מזון בחקלאות ברת קיימא.

מאז שהקימה את "חדשנות אפריקה", סיון מכשירה צוות מקומי בכל מדינה שהארגון פועל ( כעת פועל ב 8 מדינות באפריקה), לחפור בקרקע ולהגיע למי התהום, לשאוב את המים בעזרת משאבות הפועלות על אנרגיה סולארית לתוך מגדלי המים שנבנים לשם כך. למגדלי המים מחוברות מערכות השקיה בטפטוף לצורך הגידולים החקלאיים. בכך התושבים  מגדלים את מזונם וגם מוכרים בשוק,  קונים תרנגולות ומקימים חוות לגידול בעלי חיים. כתוצאה מהבאתם של מים נקיים אל הכפר, שופר מצב התזונה וכן מצבם הבריאותי של אנשי הקהילה. כמו כן תרמו הגידולים החקלאיים בכפרים לפיתוח וביטחון כלכלי לכפריים באזור.

במקום שילדי הכפר יצעדו במשך שעות להביא מים ממקור מים מזוהם שאינו מיועד לשתייה, הם זוכים כעת למים זורמים ונקיים, לתאורה בבתי ספר, לאנרגיה וייצור חשמל למכשירים חשמליים ואלקטרונים, לחקלאות אורגנית ולשיפור מצבם הבריאותי והכלכלי.

על מנת לשלוט על כל המערכות בכל המדינות, הצליחו בארגון "חדשנות אפריקה" לפתח בישראל בשיתוף המהנדס מאיר יעקובי האחראי על תחום הטכנולוגיה בארגון, מערכת חסינה בפני תקלות. המערכת המתקדמת מאפשרת להם לפקח בקרה ולנהל מרחוק מישראל בכל זמן נתון, באמצעות שירותי תקשורת לקבל נתונים על מצב מזג האוויר,כמות המים ששואבים בכל כפר, מצב המשאבות, מצב הטפטפות ומצב הלוחות הסולאריים לייצור החשמל בכל המתקנים

בשל כך קיבל הארגון בשנת 2013 את פרס החדשנות מהאו"ם על אחת מהטכנולוגיות שפותחו בישראל המאפשרת בקרה ושליטה מישראל על מצב המים והאנרגיה המופקת במקום. בנוסף סיון קיבלה במשך שנים פרסים והוקרות מארגונים וממדינות שונות בעולם.

באמצעות הארגון מקבלת סיון יערי פניות מהאו"ם מארגון UNICEF (קרן החירום הבינלאומית של האומות המאוחדות לילדים) שביקשו את עזרת הארגון לעזור לאלפי פליטים שברחו מניגריה לקמרון עקב הפרעות של ארגון המורדים המוסלמי הקיצוני.  הארגון מסייע לילדים בבתי היתומים בכפריי אוגנדה באספקת מים נקיים וטכנולוגיה ישראלית המסייעת לשיפור מצבם התברואתי הכללי.

בחרתי לספר אודות פעילותה של סיון כאישה, כבעלת משפחה, כיזמית ועל פעילותה באפריקה בהרצאתי על "נשים פורצות דרך", מתוך מטרה לתת העצמה נשית ולעורר השראה רבה. כ"כ שמחתי שכתבתי את דף הערך בויקיפדיה אודותיה הנקרא "סיון יערי".

אתם מוזמנים להגיב ולכתוב את התרשמותכם בבלוג ולבקר באתר של "חדשנות אפריקה" ולעקוב אחר פעילותם ברחבי אפריקה.

פרויקט מרגש במיוחד של "חדשנות אפריקה" המוצע ליחידים או לחברות ל"אימוץ כפר" (Adopt A Village). דוגמה לכך והשראה תוכלו לקבל מנער מרעננה שיצא במסע מרגש לכפרים באוגנדה שהחל במבצע נחוש לאיסוף כספים ותרומות, כולל מכספי מתנות הבר מצווה שלו לצורך רכישת פנלים סולריים להתקנת תאורה בבית הספר האזורי. בסיום המסע הוא חסך סכום בסך 18,000$ שנתרמו לילדי הכפר באוגנדה ובזכות תרומתו זכו לראשונה הילדים לתאורה בכיתות בית הספר. מסע מעורר השראה לכולנו.
לחצו על הקישור לקרוא את המסע המרגש ומעורר ההשראה של איתן קרמר מרעננה דרך הפרויקט ל"אימוץ כפר".

אכן סיון היא דוגמה והשראה כיצד להיות "אור לגויים" גם לדור הצעיר שלנו, ליכולתנו לסייע לאוכלוסיה חלשה ובעקבות פעילות זו, אלפי אנשים שיפרו את איכות חייהם ואת מצב הסביבה בה הם חיים.

לשיתוף:

5 תגובות

  1. מלכה הגב

    איך ניתן ליצור קשר עם הארגון?

  2. Shaalti levy massoud הגב

    שלום וברכה.

    התרגשתי מאוד להתוודע דרכך לפעילותה של גברת יערי באפריקה.

    אני מעונין בבקשה ליצור קשר עם גברת יערי במטרה לאחד כוחות אם יתאפשר עבור הצלת חיים מזון ותרופות במקומות הנידחים ביותר באפריקה. פעילות בה אני עוסק מזה שמונה שנים.

    בתודה מראש
    שאלתי לוי מסעוד
    מחבר הספר "נווד באפריקה"

  3. ענת בוכהלטר הגב

    היי לכם
    אני מנהלת משלחות הומניטריות לאפריקה. דרך ארגון Helpaap. אני נסעתי כבר מס. פעמים לאוגנדה והבנתי את הצורך המשווע למים וחשמל. אשמח מאד להיות בקשר עם איש שלכם בנושא זה. אני אמרה להיות באוגנדה ב4.19. הלוואי ותהיה דרך לעזור לאנשים בכפר שאהיה בו. אני מאוהבת קשות באוגנדה ובאנשים. וממש הייתי רוצה לעזור להם הרבה יותר ממה שאנחנו כבר עושים.
    מקוה לשמוע מכם בקרוב.
    ענת בוכהלטר

  4. בר ריזה הגב

    תודה רבה מירי על שחברת אלינו ועל כל מאמצייך להפיץ את עבודתה של סיון בקרב אנשים רבים! החזון של עמותת אינוביישן אפריקה הוא להגיע לאלף כפרים עד שנת 2025, ואנו עובדים במרץ להגשים אותו. תודה רבה על כל התמיכה!!

השארת תגובה