סיור חוויתי במרכז קיימות "סנטר פארק" בגג של דיזנגוף סנטר בתל אביב

בימים אלו ימי קורנה חשוב לתת זרקור לכך שגידול חקלאות במערכות הידרופוניות על גגות העיר, מייצרות ירקות זולים ובריאים, חוסכות חומרי הדברה, חוסכות שינוע ומפחיתות את טביעת הרגל הפחמית במיוחד בעיר כמו תל אביב.

מוזמנים לקרוא אודות סיור חווייתי שיצאתי עם חברותי מ"פורום נשים בסביבה" בראשותה של רוני בריל בו בקרנו ב"סנטר פארק" (Center Park) מרכז הקיימות של דיזנגוף סנטר בלב תל אביב, לשמוע על הקשר שבין כלכלה, חברה וסביבה.

אירחה אותנו דורית חסיד מנהלת הקיימות של "סנטר פארק" שהיא גם אחת מחברות הפורום מעורר ההשראה בתחומי איכות הסביבה וקיימות. במפגש שמענו את הרצאותיהן המעניינות של מיכל לוי ארבל ומיטל פלג מזרחי על אופנה, קיימות וצריכה ויצאנו לראות את מרכז הקיימות על הגג של דיזנגוף סנטר.

מפתיע מאוד היה לגלות במרכז קניות גדול ובמיוחד במתחם כדיזנגוף סנטר בתל אביב המעודד את תרבות הצריכה, כיצד הם מקדמים את נושא הקיימות העירונית כיעד אסטרטגי של החברה, בדגש על טבע עירוני, חקלאות אורבנית ונושאים סביבתיים אחרים, זאת לצד התנהלות חברתית תומכת ומאפשרת.

דורית סיפרה לנו על הפרדת הפסולת במתחם המסחרי, על התייעלות האנרגטית ופעולות להקטנת טביעת הרגל הפחמנית של הסנטר ועל חיזוק הטבע העירוני במיזמים שונים. על הגג ראינו את "קיר צמחי מרפא" בו מגדלים צמחי מרפא בשיטה הידרופונית ללא ריסוס והדברה במערכת צינורות הצמודה לגג.

התחלנו את סיורנו, שדורית הציגה בפנינו את מיזם "תינוקיית העצים"- בהם  ראינו את במסגרת פרויקט "עץ אחד" עשרות שתילי העצים שילדי בתי הספר מהסביבה מגיעים מדי ט"ו בשבט לשתול שתילי עצים רכים בתוך דליים. לאחר כשנה שהשתילים גדלים ומתחזקים, הם נתרמים לשתילה ברחבי הארץ במקומות שנפגעו משריפות, גינות ושטחים עירוניים. במהלך צמיחתם על הגג הם סופחים פחמן דו חמצני מהאוויר ובכך ה"סנטר פארק" מצמצם את פליטת גזי החממה וטביעת הרגל האקולוגית.

מלהיב היה לראות את כוורת הדבורים השקופה ב"מרכז לדבוראות עירונית" ביו דינאמית שהוקם על גג המרכז, בשיתוף עם יוסי אוד מומחה לדבוראות ביו- דינאמית ובדרך הטבע. המרכז פועל לטיפוח דבורת הדבש בעיר ובסביבה תוך יצירת מערכת אקולוגית בת קיימא  המטפחת את נחילי הדבורים במרכז שאינה פוגעת בדבש שהן מייצרות.

בסמוך לכוורת ראינו את "בית המלון לחרקים" הבנוי מחומרים טבעיים המזמין את החרקים השונים להשתכן בו ולתרום את תרומתם הרבה למגוון הביולוגי בעיר ולמערכת האקולוגית בסביבה.

ב "גינת הפרפרים" שמענו מדורית כיצד שתלו במקום צמחים המתאימים למשוך את הפרפרים לגינה הנותנים מענה לכל שלב במחזור חיי הפרפר ומהווים מזון לזחלי הפרפרים לאפשר להם להתרבות. בסמוך לגינת הפרפרים נמצאת "גינת בנין צומח" בה נבנתה מערכת מודולרית, קלת משקל, בתחזוקה והשקיה נמוכה לגידול צמחים וללא שימוש בכימיקלים ודשנים תעשייתיים.

המשכנו בסיורינו לחוות ההדרכה בה מגדלים ירקות בשיטה הידרופונית. בחממה קיימת מערכת ביו גז המדגימה כיצד ניתן בעזרת חיידקים להפוך זבל אורגני לגז. דורית הציגה לנו  בחממה שתי צורות גידול ירקות במקום: הידרופונית ואקוופונית.

בשיטה ההידרופונית מגדלים צמחים על מצע של מים זורמים שיש בהם דשן, ללא אדמה כלל. שורשי הצמחים נמצאים כל העת במים, בתוך צינורות רחבים ומחוררים או בתוך משטח צר של רפסודות צפות ומחוררות המונחות מעל בריכה.

שיטה זו בעלת יעילות מקסימלית בכל הקשור לשימוש במים שכן היא פועלת בשיטה מחזורית ומשתמשת באחוזים מועטים מהמים לעומת המים הנדרשים בחקלאות מסורתית. בנוסף לחסכון במים, חוסכים גם בשטח גידול ואין ריסוסים כימיים.

השיטה השנייה, האקוופונית, בה מגדלים דגים בבריכה, לאחר שמאכילים את הדגים ההפרשות של הדגים מזינות מערכת בה גדלים ירקות. השיטה הזו יכולה לתת מענה לכל צורכי המזון: חלבונים מגיעים מהדגים ופחמימות מהצומח.

בתום הסיור מעורר ההשראה, סיפרה דורית לחברות הפורום, כי בחוות ההדרכה עורכים סיורים וסדנאות לקהל הרחב במטרה להעלות את המודעות לתחום החקלאות העירונית, ולהכיר בחשיבות שבגידול מזון טרי, מקומי ובר-קיימא.

מאחר ואני שותפה לגידול מזון טרי, מקומי ובר קיימא בעירי רעננה, אני מזדהה מאוד עם הרצון ההולך וגובר לגידול מזון מקומי ומעבר לחקלאות בת קיימא.
אני ממליצה לכם בחום רב, להגיע לסיור קיימות בתיאום מראש  ל "סנטר פארק", בו תזכו לסיור מרתק ומעורר השראה כיצד לקדם את הטבע העירוני גם אצלכם.
תודה רבה לסיור המרתק ובהצלחה רבה בהמשך הדרך!.

משך הסיור: 90 דקות
מידע לקבוצות: center-park@nihul-dc.co.il
טלפון 050-4417144
אתר דיזנגוף סנטר – סנטר פארק
https://center-park.dizengof-center.co.il/

לשיתוף:

תגובה אחת

  1. יעל הגב

    וואו, מרכז ממש מקסים וחשוב!! זה נכס למוסדות החינוכיים באיזור

השארת תגובה