הדברה ביולוגית וחקלאות אורגנית מעוררת השראה – תגלו בסיור חוויתי ב"ביו תור" בקיבוץ שדה אליהו

היקף החשיפה של הציבור בישראל לחומרי הדברה כימיים שחלק ניכר מהם משתמשים החקלאים בארץ, עלול לגרום לנזקים והשפעות בריאותיות שונות. בנוסף לכך כי חומרי ההדברה חודרים למזוננו, הם תורמים לזיהום הסביבה הטבעית, לזיהום המים, לשינויים במערכות האקולוגיות, תורמים לצמצום המגוון הביולוגי ולבעיות סביבתיות שונות.
על מנת לעמוד ביעד ההפחתה בריסוסים כימיים בחקלאות, יש לעודד את המעבר לשיטות הדברה אקולוגיות שאינן שיטות כימיות   ולהגביר את השימוש בחומרי הדברה ביולוגיים טבעיים המפחיתים את כמות הריסוסים הכימיים בגידולים החקלאיים שלנו.

דוגמה מעוררת השראה כיצד פועלים לקידום ההדברה הביולוגית והחקלאות האורגנית בארץ, תוכלו לקבל בסיור חוויתי ומומלץ במרכז "ביו תור" בקיבוץ "שדה אליהו" שבעמק בית שאן. השראה המוכיחה הלכה למעשה דרך חיים לגידול חקלאות בת קיימא.

את התרשמותי מסיורי הראשון והחווייתי שערכתי בקיבוץ שדה אליהו במרכז "ביו תור" שנערך בחודש מרץ 2014, בו זכיתי לראות את מריו לוי ז”ל, אבי החקלאות האורגנית בישראל ולשבת בצל העץ שלו המפורסם, תיעדתי בבלוג שלי עם המלצה להגיע לסיורים במקום. מאז עברו שנים ובאתי לראות מה התחדש במרכז המבקרים "ביו תור" שגדל ומציע כעת סיורים חווייתיים ליחידים, לקבוצות ותיירות חקלאית אקולוגית.

מצאתי שוב מקום מעורר השראה המוכיח כיצד ניתן לשלב בקיבוץ דתי, גידולי חקלאות אורגנית, הדברה ביולוגית, קהילה שיתופית הפועלת מתוך רצון לחזק ולהנחיל תפיסת עולם לחקלאות בת קיימא וגאווה ישראלית.

מעודד היה לשמוע בסיור, כי חלק נרחב משדות קיבוץ "שדה אליהו" מעובדים בשיטת החקלאות האורגנית שהובאה לארץ על ידי מריו לוי ז”ל, חבר הקיבוץ ואבי החקלאות האורגנית בישראל. בבעלות הקיבוץ  נמצא המפעל "ביו בי" (BioBee)  המציע פתרונות ירוקים בחקלאות, מפעל ההדברה הביולוגית הראשון והמוביל בתחומו ברמה בינלאומית.

בקופסה שקופה תראו עשרות חיפושיות "מושית קריפטולומוס" שמגדלים במרכז המיועדות למכירה לחקלאים כאויב טבעי הפוגע וטורף את הכנימות הקמחיות וביצי חרקים. לאחר פיזור החיפושיות באזור הנגוע בכנימות, תוך 3 שבועות רואים את שאריות הכנימות שנטרפו, והדורות העוקבים של המושית קריפטולומוס יבצעו את ההדברה הביולוגית בהמשך לטווח ארוך.

מרתק במיוחד היה לראות  כיצד הצרעה הטפילית "צרעת אנגירוס" עושה פלאים בגידולים בטיפול נגד הכנימה הקמחית. ביכולת הצרעה להזריק ארס המשתק את הנעקץ ולהטיל ביצה בתוך גופו של הפונדקאי. הזחל שבוקע מביצת הצרעה, ניזון מאבריה הפנימיים של הכנימה הקמחית ועובר 5 דרגות התפתחות, עד אשר מתגלם בתוך הכנימה שהופכת בינתיים לחנוטה כמו מומיה. ישנם גם צרעות קטנות יותר הנטפלות גם לביצי הכנימות.

עצם הגילוי המרגש להשתמש בחרקים שהם ידידים טבעיים של האדם בטיפול נגד המזיקים, זהו מהלך פורץ דרך משמעותי ומועיל ביותר לתוצרת החקלאית הנגועה המהווה תחליף מוצלח להדברה הכימית המזיקה. במיוחד שהמפעל מספק מספר מינים של אויבים טבעיים.
הגילויים המרגשים לשימוש בחרקים הם הודות לחוקר יעקב נקש האנטומולוג חבר קיבוץ "שדה אליהו", האחראי על המחקר והפיתוח לאחר ניסויים שערך במשך שנים. יעקב אדם מעורר השראה, חקר במשך שנים את המעבר לשימוש בחרקים שהינם אויבים טבעיים להדברת מזיקים בחקלאות. הוא הקים חוות חקלאיות לניסיונות חקלאיים ומחקרים בשימוש בחרקים מועילים.
שיטה זו של הדברה ביולוגית שפיתחו בקיבוץ, קידמה את המעבר להדברה ידידותית לסביבה המיטיבה  עם החקלאות בארץ ובחו"ל ומחליפה בהצלחה את ההדברה הכימית המזיקה וההרסנית ומועילה לשיטה של מריו לוי ז"ל לגידול חקלאות אורגנית בת קיימא.

כשותפה לגידול חקלאות אורגנית בגינה הקהילתית שלנו גינה קהילתית "הפעמונים" ברעננה בה אנו מגדלים ירקות ופירות באופן אורגני ונמנעים להשתמש בהדברה כימית, אני מודה לכל פתרון שמציעים כמו ב"ביו תור" שניתן להציע פתרון אקולוגי למגדלי החקלאות כתחליף להדברה כימית.

התרגשתי לראות מקרוב את פעילותן של דבורי הבומבוס (Bombus terrestris) בכוורת השקופה, בה ניתן היה לראות דרך הזכוכית, כי המלכה גדולה יותר מיתר הפועלות והזכרים שבכוורת ואת הביצים שהיא מטילה (מלכת דבורי הבומבוס מטילה בין 20-16 ביצים) ביום. מאחר ודבורי הבומבוס אינן מייצרות דבש בכוורת (להבדיל מדבורת הדבש), שהן משוחררות בשטחים הפתוחים בגידולי החקלאות, הו פועלות בנמרצות רבה להביא מזון לזחלים הרבים שבכוורת. לפיכך הן מאביקות באינטנסיביות את הגידולים ומגבירות את היבול החקלאי בכל מקום בו הן מצויות.
תועלת רבה יש בפיזור כוורות דבורי הבומבוס בשטח כמו במטעים, בגידולים חקלאיים, בשטחים פתוחים ובבתי הגידול, מאחר והן לא מפונקות והן עובדות בשטח בנמרצות רבה גם בתנאי מזג אוויר קרים. (להבדיל מדבורת הדבש). לכן גידולן מסייע רבות להגדלת התוצרת החקלאית גם בתנאי מזג אוויר חריגים וגם מועילות לתוספת זרעים והגדלת הפרי.

שיטת הדברה ביולוגית נוספת המיושמת בהצלחה בשדות הקיבוץ בעמק בית שאן היא המיזם של פרופסור "יוסי לשם" בו משתמשים בתנשמות ובבזים להתמודדות עם הנברנים המזיקים לגידולים החקלאיים. שיטה שהורידה בעשרות אחוזים את השימוש בתכשירי הדברה כימיים לטיפול במכרסמים. המיזם נחל הצלחה רבה והתפשט מעמק בית שאן למקומות נוספים בארץ וזוכה לשיתוף פעולה עם חקלאי ירדן, הרשות הפלסטינית ולמדינות נוספות כמו קפריסין, יוון, ספרד, שוויץ ועוד. (תוכלו לשמוע על כך בהרצאות שלי).

בתום הסיור המרתק, צפינו בסרט מרגש המסכם את הפעילות הרבה הנעשית בקיבוץ, ולקינוח, ביקרנו בבית הקפה "קפה בשדה". במקום תוכלו ליהנות מארוחה טעימה ומזינה ולרכוש בחנות מוצרים אורגניים טבעיים, מארזי שי ייחודים, מוצרי הדברה ביולוגית וכו'.

לסיום איך אפשר שלא להתרגש מ"שדרת עצי הפיקוס הבנגלי" הנמצאת מימין לחדר האוכל שבקיבוץ "שדה אליהו". שתיל עץ הפיקוס הבינגלי הגיע לקיבוץ מענף של עץ הפיקוס הבנגלי הענק המצוי בבית הספר החקלאי "מקווה ישראל" ע"י תלמיד שלמד במקום והביאו בשנת 1946 לקיבוץ "שדה אליהו".
מאז גדל העץ והפך לחורשה נדירה ומדהימה ביופייה של עצי פיקוס בנגלי המזמינים אותנו לשבת בצילם, ליהנות מיופיים של שורשי האוויר ומציוץ הציפורים בחורשה הנפלאה.
כמחבקת עצים ותיקה, לא יכולתי שלא לחבק את העצים מרוב התפעלות מיופיים, משורשי האוויר, מרוחבם ומהצל הנהדר שהם מצלים ומצננים את השטח מהחום הרב המצוי בחודשי הקיץ בעמק בית שאן. לשבת בצילם זו חוויה מעצימה.

תודה לרבקה לוין על הסיור המרתק שערכה לנו. פרטים נוספים להזמנת סיורים בביו תור שדה אליהו בקישור המצורף: https://www.bio-tour.com/

אני שמחה להפיץ שוב את הפעילות הברוכה שנעשית בקיבוץ "שדה אליהו" ובמרכז התיירות "ביו תור" גם באמצעות ההרצאות שאני מרצה ברחבי הארץ בתחומי הקיימות ואיכות הסביבה וגם באמצעות כתיבת הבלוג להגיע לסיור חווייתי להכיר את הטבע ולגעת בחקלאות האורגנית.

כמזדהה עם חשיבותן של שימור הדבורים בטבע הנמצאות בסכנת הכחדה, יצרתי כוורת דבורים כפי שקיימת בטבע בתוך גזע דמוי עץ. אמנות אקולוגית לתערוכת "טבע שביר" המוצגת בגלריה "טל" בכפר ורדים. אמנות אקולוגית במטרה להטמיע את המודעות הסביבתית לצורך בשימור והגנה על הדבורים ועל המגוון הביולוגי הנמצא בסכנת הכחדה.
פרטים על  התערוכה העוסקת בטבע, סביבה וקיימות.

יש לכם שתי המלצות כעת לבקר, במרכז התיירות של "ביו תור" להכיר טבע אחר ולבקר בתערוכת "טבע שביר" לראות כיצד האמנות מגיבה לנזקי האדם לטבע, לסביבה ולקיימות וקוראת לנו להגן ולשמור על הטבע למענינו ולמען הדורות הבאים. בילוי נעים!

לשיתוף:

השארת תגובה